Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna vi får kring naprapati.

 

Vad gör en Naprapat?

Som Naprapat har vi en gedigen utbildning inom bland annat ortopedi, anatomi, farmakologi, neurologi, fysiologi, basmedicin, biomekanik, idrottsmedicin, rehabilitering mm.

De flesta tänker kanske på en naprapatbehandling i första hand när de får akut ryggskott eller nackvärk. Vi är utbildade att diagnostisera och undersöka alla kroppens leder, muskler och stödjeorgan. Vi behandlar allt från besvär i ländrygg, nacke, käkledsbesvär, axlar, skuldra, handled, armbågar, fotbesvär, hälsenebesvär, knäled, ljumskar, huvudvärk, löparknä, tennisarmbåge, yrsel, sen och muskelskador. Besvär akuta såväl som långvariga.

Här kan du se en film från svenska Naprapatförbundet om hur vi arbetar.

 

 

Vad är det för skillnad på Naprapati och Kiropraktik?

Dagens utbildningar utvecklas i Sverige i takt med att ny forskning lyfts fram, båda utbildningarna har fokus på att återställa rörligheten i leden och lugna retningarna i nervsystemet och därigenom få bort smärtsignalerna till hjärnan.

Alla terapeuter är människor och har med sig egna erfarenheter och vidareutbildningar vilket självklart speglas i behandlingarna.Det som kan skilja är framförallt behandlingstiden som du som patient får. En Naprapatbehandling är sällan kortare än 30 minuter.

Viktigast är att du som patient hittar en terapeut som du trivs med och blir hjälpt av, det är för din skull vi behandlar.

 

Vad krävs för att bli naprapat?

För att bli Naprapat krävs en 4-års heltidsstudier motsvarande 240 högskolepoäng på Naprapathögskolan i Stockholm där teori blandas med praktik. För legitimation av socialstyrelsen krävs även ett praktikår med bland annat sjukhuspraktik.

 

Vart kommer Naprapatin ifrån?

Naprapater utför ca 1.5 miljoner behandlingar per år i rörelseapparaten och utvecklades av Dr Oakley Smith i Chichago USA 1907. Björn Json Lind förde in Naprapatin till Sverige och grundade Naprapathögskolan 1970 i Stockholm efter själv gått utbildningen vid National College of Naprapathy i Chichago.

I Sverige är Naprapater den största yrkesgruppen med över 1200 aktiva manuella terapeuter.

 

Hur hanteras mina personuppgifter?

Vi är legitimerade av Socialstyrelsen vilket gör att vi går under hälso- och sjukvårdslagen. Vi har krav på journalföring samt tystnadsplikt. Naprapat är en skyddad titel och legitimationen är ett bevis på spetskompetens inom yrket vilket sörjer för en god patientsäkerhet.

 

Subventioneras Naprapatbehandling? Har ni avtal med landstinget?

Svaret är nej, Västra Götalands regionen har hittills inte upphandlat med någon Naprapatklinik. Vi ingår därför inte i högkostnadsskyddet.

 

Tar ni Friskvårdskuponger?

Naprapater är legitimerad vårdpersonal, detta innebär att vi inte är momspliktiga och därför kan vi ej ta emot friskvårdskuponger.

 

Gör en behandling ont?

Alla upplever smärta olika, men ibland kan du uppleva en viss ömhet efter behandlingen. Är du orolig för smärta så säg till, du ska inte vara rädd för att komma på behandling.

 

Jag har ont i alla rörelser och svimmar nästan av smärta kan ni hjälpa mig ändå?

Ring oss så rådgör vi tillsammans med dig. Om vi kan behandla eller inte beror på grundorsaken till smärtan. Ibland kan det vara bättre att vänta en dag eller två för att vi ska kunna genomföra en säker behandling.

 

Finns det tillfällen när det inte är lämpligt att behandlas av naprapat?

Ja, det finns tillfällen då det är direkt olämpligt att få behandling av naprapat, läs mer under fliken behandlingar. Är du osäker kan du rådgöra med oss innan du bokar behandling.

 

Jag är gravid. Är det lämpligt att få behandling då?

Javisst, vi behandlar gravida. Flertalet går regelbundet under hela graviditeten och upplever detta som en enorm lättnad. Det är dock viktigt att anpassa behandlingen eftersom graviditetshormonerna ökar rörligheten i alla kroppens leder. Vi ger även träningsråd samt allmänna råd för att minska smärta vid foglossning och graviditet.

Som gravid har du mycket att tjäna på att tidigt börja träna upp och lära dig rätt aktivering av stabilserande muskler och bäckenbottenmuskulatur för att minska belastningen av bland annat ryggen och just bäckenbottenmuskulaturen, minska risken för urinläkage samt snabbare komma tillbaka och återfå stabilitet efter en förlossning.

 

Jag går på cytostatika för cancerbehandling. Är det lämpligt att få behandling?

Nej under pågående cancerbehandling så behandlar vi inte patienter.

 

Jag har en bakteriell infektion i disken, kan jag få behandling?

Svaret är nej, vi behandlar inte vid detta allvarliga tillstånd.

 
Boka tid